Detta är FN:s 17 mål för hållbar utveckling – Agenda 2030

Allt fler känner till Agenda 2030, dvs. FN:s 17 mål för hållbar utveckling. Det är positivt och under 2017 har hållbarhetsmålen blivit allt mer kända både bland allmänheten och bland företagen.  

FN:s mål för hållbar utveckling ska leda världen i en ny hållbar riktning. Från en ohållbar färdriktning med klimatförändringar, extrema väder, plast i haven och en drastiskt minskad biologisk mångfald. De 17 målen, med 169 delmål, spänner över ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Målet är att skapa en mer rättvis, jämställd och säkrare planet där även framtida generationer kan leva ett bra liv.  

Världen har bestämt sig. Alla världens länder står bakom FN:s 17 mål i och med det avtal som tecknades i september 2015. Samma år som klimatavtalet tecknades. Målen visar tydligt hur allt hänger ihop, t.ex. hur klimatförändringar är kopplade till fattigdom, tillgång till vatten och biologisk mångfald. Målen ska vägleda länderna att göra prioriteringar, sätta mål och en plan för genomförande. År 2030 ska samtliga mål vara uppnådda.  

Att inte ställa om i en hållbar riktning skapar enligt vetenskapen miljöförstöring, sociala orättvisor och stora ekonomiska klyftor med oöverskådliga problem för oss människor. Som recession, flyktingströmmar, extrema väder som omöjliggör jordbruk, massutrotning av arter, krig samt brist på mat och vatten. Problemen har heller inga geografiska gränser utan drabbar oss alla. Så att inte ställa om är inget alternativ – det är ett icke-val.

Vill du lära mer om FN:s mål för hållbar utveckling?

Vill du lära mer om FN:s mål så har du chansen här. På bloggen ”För en hållbar värld” har jag beskrivit vart och ett av målen, vad de handlar om och vad vi kan göra för att stödja utvecklingen. Här nedan hittar du en länk till alla målen.

Mål 1  Ingen fattigdom
Mål 2 Ingen hunger
Mål 3 Hälsa och välbefinnande
Mål 4 God utbildning för alla
Mål 5 Jämställdhet
Mål 6 Rent vatten och sanitet
Mål 7 Hållbar energi för alla
Mål 8 Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Mål 9 Mål 9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Mål 10 Minskad ojämlikhet
Mål 11 Hållbara städer och samhällen
Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Mål 13 Bekämpa klimatförändringarna
Mål 14 Hav och marina resurser
Mål 15 Ekosystem och biologisk mångfald
Mål 16 Fredliga och inkluderande samhällen, starka institutioner
Mål 17 Genomförande och globalt partnerskap

Om Gunilla Östberg

Konsult i hållbar utveckling, styrelseledamot och bloggare Östbergs Consulting AB
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *