Gunilla Forsmark Karlsson

160824-ostberg-006-webb

Jag har arbetat inom försäkring och bank under hela mitt yrkesverksamma liv. I över tjugo år som chef och ledare. Genom åren har jag haft många framträdande roller inom flera företag i finansbranschen och har sex gånger funnits med på Veckans Affärers lista över Sveriges mäktigaste affärskvinnor. Jag har bland annat varit vd för Skandiabanken.

Ledarskapet har central betydelse för mig och jag har alltid strävat efter att skapa starka team med blandande kompetenser. Att rekrytera kompetenta medarbetare som samarbetar på ett prestigelöst sätt är vägen till framgång enligt min uppfattning. Det tillsammans med att bygga en stark värdegrund och ha tydliga spelregler har varit en ledstjärna under hela min karriär. Att skapa nytta för kunderna och att vara affärsmässig har alltid varit en utgångspunkt.

Jag är en förändringsledare som tycker om utveckling och har ofta erbjudits komplexa uppdrag som inneburit stora utmaningar. Något som krävt mod, engagemang och uthållighet, men också integritet och bra struktur. En av mina styrkor som ledare är förmågan att få människor att samverka. Något som sattes på prov när jag, som vice vd i Länsförsäkringar Bank, fick ansvaret för arbetet med hela länsförsäkringsgruppens internetförflyttning. Det handlade om en bank, ett sakförsäkrings- och ett livbolag som tillsammans med tjugofyra lokala försäkringsbolag skulle enas om och genomföra en helt ny internetnärvaro. Projektet lanserades enligt plan 2008, efter ett och ett halvt års arbete, och Länsförsäkringar fick priset för bästa bank-och försäkringssajt. Jag är en målinriktad person som levererar.

Ett annat exempel från den senare delen av min karriär är när Länsförsäkringar beslutade att inte längre nyteckna traditionell livförsäkring. Jag fick ansvaret för att forma det som skulle bli gruppens framtida pensionsbolag, Länsförsäkringar Fondliv. Efter några år som vd för bolaget beslutade jag mig för att inte längre vara anställd och skapa frihet att göra andra saker. Ett resultat av det är den här boken. Under arbetets gång har jag lärt mig mycket om hållbarhet som jag inte visste innan och jag har blivit än mer övertygad om att vi måste agera nu. Alla vi som har drivkraft och inflytande har ett extra stort ansvar.

Genom samarbetet med Gunilla Östberg har jag kanaliserat mitt personliga engagemang för hållbarhet med min erfarenhet från yrkeslivet och det stora intresset för att skriva. Sedan 2014 är jag konsult, styrelseledamot och bloggare. Jag är gift har tre barn och är både mormor och farmor.

Gunilla Forsmark Karlsson
RM Consulting

E-mail: gunillafk@gmail.com
Mobil: 070-5636063
Blogg: Rivieramoments